Joulun juuresleipä

Joulun juuresleipä

Joulun juuresleipä

Ainekset

1 annosta

1

Ohje

  • 3 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl aniksensiemeniä
  • 0.5 dl siirappia
  • 200 g lanttusosetta
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 6 dl vehnäjauhoja (korvaa puolet tai ainakin kolmannes hiivaleipäjauhoilla)
  • 0.5 dl pullomargariinia
  • 1 kevyesti vatkattu muna
  • auringonkukan-, pellavan-, unikon- tai seesaminsiemeniä
Vaikeusaste

Joulun juuresleipä ohje

    • Jos valmistat lanttusoseen itse, kuori ja paloittele pala lanttua ja keitä vähässä vedessä kypsäksi. Valuta ja soseuta. Voit hankkia lanttusoseen myös valmiina.
    • Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Murskaa aniksensiemenet huhmareessa. Mittaa hiiva-nesteseokseen suola ja mauste ja sekoita, kunnes hiiva liukenee.
    • Lisää siirappi ja lanttusose. Sekoita taikinapohjaan ruisjauhot ja alusta taikina sitten vehnäjauhoilla ja hiivaleipäjauhoilla. Lisää loppuvaiheessa pullomargariini.
    • Anna taikinan kohota puolisen tuntia. Nosta taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ja taputtele litteäksi. Nosta taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja taputtele tasaiseksi jauhotetuin käsin.
    • Anna taikinan kohota noin 15 minuuttia liinalla peitettynä, voitele pinta munalla ja jaa se sitten taikinapyörän avulla tasakokoisiksi paloiksi. Ripota päälle siemeniä.
    • Paista pannuleipää 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  1. Vinkki: Lanttusoseen sijaan voit käyttää valmista porkkana- tai juuressosetta.
  2. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry