Imelletty hyvä perunalaatikko

Imelletty hyvä perunalaatikko

Imelletty hyvä perunalaatikko

Luokka: 
Lakto-ovovegetaariset ohjeet, Lämpimät lisäkeruoat, Uuni- ja grilliruoat, Peruna, muut tärkkelyskasvit

Ainekset

4 henkilölle

1

Ohje

Vaikeusaste

Imelletty hyvä perunalaatikko ohje

    • Keitä perunat kypsiksi kuorineen vedessä, jota ei ole maustettu suolalla tai käytä höyrykattilaa.
    • Kuori perunat heti kuumina ja soseuta esimerkiksi sähkövatkaimella. Perunasoseen lämpötilan tulisi tässä vaiheessa olla 55 - 60-asteista.
    • Ripottele lämpimän soseen pinnalle vehnäjauhot ja painele ne soseeseen.
    • Anna seoksen imeltyä 55 - 60-asteisessa uunissa kannella peitettynä 5 - 6 tuntia tai kattilassa esimerkiksi kylmälaukussa seuraavaan päivään.
    • Tarkista maistamalla, että sose on makeutunut ennen kuin jatkat. Jatka tarvittaessa imellyttämistä pitämällä sosetta lämpöisessä paikassa. Kun perunaseos imeltyy, se samalla löystyy.
    • Sekoita soseeseen maito, sulatettua margariinia tai voita sekä suolaa, pippuria, siirappia ja halutessasi muskottia.
    • Jaa löysä seos voideltuihin uunivuokiin niin, että täytät vuoat vain puolilleen, ettei imeltynyt, löysä massa kuohu uuniin.
    • Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
  1. Huom.
    • Perunalajikkeen valinta jakaa imelletyn perunalaatikon tekijät kahteen koulukuntaan: soseutuvien ja kiinteiden perunoiden kannattajiin. Imellyttäminen onnistuu sekä soseutuvista että kiinteistä. Kiinteän Nicolan suosio imellyttämiseen perustunee siihen, että Nicola sisältää melko paljon makeutta jo sinänsä.
    • Perunalaatikkoon tarvittavan maidon määrä vaihtelee perunalajikkeen mukaan: jauhoinen, tärkkelyspitoinen peruna tarvitsee enemmän nestettä kuin kiinteämaltoinen peruna. Ennen paistovaihetta seoksen tulee olla löysää.
    • Jos pakastat imellettyä perunalaatikkoa, tee se heti imeltymisen jälkeen ennen paistovaihetta.
  2. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry.


Ylös