Monikäyttöinen tomaattikastike

Monikäyttöinen tomaattikastike

Monikäyttöinen tomaattikastike

Ainekset

4 henkilölle

1

Ohje

  • 1 kpl sipuli
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 2 kpl pientä porkkanaa
  • 1 kpl lehtisellerin varsi
  • 1 tl öljyä
  • 700 g tomaatteja
  • 0.25 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 0.25 tl mustapippuria myllystä
  • hiven chilijauhetta tai cayennenpippuria
  • 2 rkl tuoretta, hienonnettua oreganoa ja/tai basilikaa
Vaikeusaste

Monikäyttöinen tomaattikastike ohje

    • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat. Hienonna varsiselleri. Poista tomaateista kannat ja paloittele tomaatit.
    • Kuumenna kattilassa öljytilkka ja kuullota sipuleita, porkkanaa ja lehtiselleriä muutama minuutti. Lisää tomaatit, suola, sokeri ja pippuri sekä ripaus chiliä tai cayennea.
    • Anna kastikkeen hautua keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Nosta pois liedeltä.
    • Mausta oreganolla tai basilikalla ja ohenna tarvittaessa vedellä. Voit pyöräyttää muutaman kerran sauvasekoittimella, jos haluat kastikkeesta sileämpää.
  1. Vinkit:
    Kastike maistuu perunoiden, täysjyväriisin, ohran tai pastan seurana. Voit käyttää kastiketta myös pizzan päällä tai lasagnessa ja muissa uuniruoissa.
  2. Kastiketta kannattaa valmistaa kaksinkertainen annos ja pakastaa toinen puoli.
  3. Muunnoksia:
    • Jauhelihakastiketta varten paahda jauheliha ensin pannulla ja kuumenna em. tomaattikastike joukkoon. Tarjoa jauhelihakastike pastan tai perunoiden kanssa tai esim. osana lasagnea.
    • Äyriäiskastiketta varten kuullota kattilassa ensin viipaloitua fenkolia, lisää em. tomaattikastike ja keitä 10 - 15 min. Sulata joukkoon 150 g pakastekatkarapuja ja mausta tuoreella tillillä. Tarjoa riisin kanssa.
    • Sienikastiketta varten viipaloi rasiallinen herkkusieniä ja paista kevyesti. Lisää em. tomaattikastike, kuumenna ja mausta oliiviviipaleilla ja kapriksilla. Pehmennä maku ruokakermalla. Tarjoa broilerin tai porsaankyljysten kastikkeena.
    • Tomaattikeittoa varten lisää em. tomaattikastikkeeseen kasvislientä ja tuorejuustoa tai kookosmaitoa sekä lopuksi tuoretta korianteria tai basilikaa. Myös paahdettu paprika sopii joukkoon. Tarjoa sellaisenaan tai kypsien raviolien ja parmesaanilastujen kanssa.
  4. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry