Ruusuvesi

Ruusuvesi

Ruusuvesi

Ainekset

1 henkilölle

1
Vaikeusaste

Ruusuvesi ohje

    • Keitä puoli litraa ruusun terälehtiä samassa määrässä vettä, kunnes terälehtien väri on liuennut. Aikaa kuluu noin 10 minuuttia.
    • Anna seoksen jäähtyä ja tekeytyä yön yli viileässä.
    • Siivilöi terälehdet pois ja ota neste talteen. Kaada ruusuvesi suppilon avulla pulloihin. Voit lisätä mausteeksi hunajaa.
    • Näin valmistettu ruusuvesi säilyy pari viikkoa jääkaapissa.
    • Puhtaasti viljellyistä ruusuista tehty ruusuvesi sopii mausteeksi leivonnaisiin tai jälkiruokiin Lähi-Idän tapaan.
    • Ruusuvettä käytetään myös kasvovetenä.
    • Hienoaromisella ruusulla on ruoanvalmistuksessa pitkät perinteet. Jo 900-luvulla ruusuvettä vietiin Persiasta Eurooppaan, Pohjois-Afrikkaan ja Aasiaan. Sitä käytettiin kakkuihin, kekseihin ja muihin leivonnaisiin. 1300-luvulla ruusu oli tärkeä kala- ja riistaruokien maustaja. Kuninkaallisissa keittiöissä valmistettiin kalaa ruusukastikkeessa ja punaista ruusuvanukasta. 1800-luvulla ruusulla maustettiin ja värjättiin teetä, makeisia, leivonnaisia, kastikkeita, öljyjä ja säilykkeitä.
  1. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry