Kasvis-lihapata

Kasvis-lihapata

Kasvis-lihapata

Pataan tulee yhteensä noin 800 grammaa kuorittuja kasviksia ja sieniä. Pilkottuna sama määrä on noin 1,5 litraa. Voit vaihdella ohjeen juureksia saatavuuden mukaan. Lihan voit vaihtaa naudanlihan sijaan lampaaseen. Pataan lisätyn veden voit korvata osaksi punaviinillä (3 dl vettä ja 2 dl punaviiniä).

Ainekset

6 henkilölle

1

Ohje

  • 2 porkkanaa
  • pala lanttua
  • pala selleriä
  • 1 palsternakka
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 5 salottisipulia
  • 200 g herkkusieniä
  • 400 g naudan kulma- tai ulkopaistia
  • 2 rkl margariinia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 0.5 l vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 oksa rosmariinia
  • 2 laakerinlehteä
  • mustapippuria
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • 400 g perunaa
Vaikeusaste

Kasvis-lihapata ohje

    • Kuori ja paloittele juurekset noin 1x1 cm:n kuutioiksi. Kuori sipulit. Hienonna valkosipuli, mutta jätä salottisipulit kokonaisiksi, jos ne ovat pieniä. (Keltasipulin voi paloitella reiluiksi lohkoiksi.) Leikkaa herkkusienet neljänneksiksi. Kuutioi liha juureskuutioiden kokoisiksi.
    • Sulata rasva padassa, kunnes se melkein ruskistuu. Ruskista liha. Lisää liha muutamassa erässä, jotta pata ei jäähdy. Näin ruskistus onnistuu paremmin. Lisää vehnäjauhot ja sekoittele niitä hetki padassa lihojen kanssa. Lisää lopuksi kaikki juurekset ja sipulit, vesi, liemivalmiste, rosmariini, laakerinlehdet. Sekoita ja anna kiehahtaa.
    • Nosta kansi päälle, miedonna lämpöä ja kypsennä kannen alla hiljaa poreilleen noin 1-1 ½ tuntia, kunnes liha on täysin mureaa. Poista rosmariininoksa. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja tilkalla balsamiviinietikkaa. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.
  1. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry