Sadonkorjuun kaalikääryleet

Sadonkorjuun kaalikääryleet

Sadonkorjuun kaalikääryleet

Ainekset

1 annosta

1

Ohje

  • 1 valkokaalin kerä, esim. litteä keräkaalilajike (à n. 2kg)
  • 3 l vettä
  • 1 tl suolaa

Täyte

  • 400 g sika-nauta-, lammas- tai hirvijauhelihaa
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2.5 dl keitettyä täysjyväriisiä tai (rikottuja) ohrasuurimoita
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 0.5 tl maustepippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl meiramia, timjamia tai oreganoa
  • 1 pienehkö omena
  • 1 muna
  • 2.5 dl hienonnettua kaalinsisustaa

Voiteluun

  • 0.5 dl siirappia
  • 1 dl kaalin keitinlientä
  • 0.5 dl ruokakermaa
  • muutama rosmariininoksa
Vaikeusaste

Sadonkorjuun kaalikääryleet ohje

    • Tarkista kaalin uloimpien lehtien kunto ja poista vioittuneet. Koverra kaalin kanta pois ja huuhtaise kaali.
    • Pane kaali kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kantaosa alaspäin. Keitä viitisen minuuttia ja käännä kaali. Irrottele lehtiä yksi kerrallaan puulastan avulla sitä mukaa, kun ne pehmenevät. Nosta lehdet valumaan lävikköön.
    • Hienonna sisälehdet lisättäviksi täytteeseen. Ohenna kääreeksi tulevien lehtien paksut ruotiosat.
    • Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna pannulla öljytilkka. Lisää jauheliha ja sipulit ja loppuvaiheessa myös hienonnettua kaalin sisustaa. Kypsennä sekoitellen ja siirrä jäähtymään.
    • Sekoita kulhossa jauhelihaseos, kypsät riisit tai ohrasuurimot ja mausteet. Lisää pieniksi kuutioiksi leikattu omena ja muna. Tarkista maku.
    • Levitä kaalinlehti kerrallaan työlaudalle ja lisää täytettä ruokalusikalla sopiva määrä kaalinlehden koon mukaan.
    • Taita ja rullaa lehdet kääröiksi ja lado voideltuun uunivuokaan vieri viereen tiiviisti. Valele pinnalle osa siirapista.
    • Paista kääryleitä ensin 225-asteisessa uunissa puoli tuntia. Kun pinta on kauniin ruskea, valele kääryleitä liemellä, jossa on kaalin keitinlientä, siirappia, kermaa ja rosmariininoksia. Laske uunin lämpö 150 asteeseen.
    • Hauduta kääryleitä noin puolentoista tunnin ajan. Valele ja tarvittaessa kääntele kääryleitä paiston aikana.
    • Tarjoa kääryleet raikkaiden puolukoiden tai punaherukoiden kanssa.
  1. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry