SIITAKE (Lentinula edodes)

Siitaketta on viljelty Japanissa jo lähes 2000 vuoden ajan. Se on kiinteä, paksumaltoinen, maultaan hieman herkkutattia muistuttava sieni. Sen lakki on baskerimallinen ja ruskea, itiöt vaaleita. Siitake on kevyttä, mutta riittoisaa, koska sen vesipitoisuus on pieni. Tämän ansiosta se säilyy poimimisen jälkeen muuttumattomana lähes kuukauden verran, jos sitä säilytetään tarpeeksi kylmässä.

Siitakesienet ovat helppokäyttöisiä. Niitä suositellaan käytettäviksi kypsennettyinä eli kuumissa ruoissa. Hienostuneen ja voimakkaan makuinen siitake sopii erinomaisesti risottoihin, kastikkeisiin, pitsoihin, piiraisiin ja keittoihin. Basilika sopii hyvin siitakkeelle mausteeksi.

Siitakesientä säilytetään kylmässä +2 - +5 asteessa, mielellään paperipussissa haihtumisen estämiseksi.