ROSMARIINI (Rosmarinus officinalis)

Rosmariini sisältää runsaasti eteerisiä öljyjä ja karvaita makuaineita, jotka yhdessä antavat sille sen tyypillisen makean, hieman karvaan maun. Maku on hyvin hallitseva joten rosmariinia kannattaa käyttää varovaisesti. Rosmariinin maku tulee parhaiten esiin jos se lisätään ruokaan jo varhaisessa valmistusvaiheessa ja annetaan rosmariinin kypsyä ruuan mukana.

Rosmariinin maku sopii oikein hyvin rasvaisen ja voimakkaan makuisiin liharuokiin. Rosmariini tasoittaa liikaa rasvan makua. Erityisen hyvältä se maistuu lampaan mausteena. Se sopii myös tomaatti- ja kasviskeittoihin, sieniruokiin, pikkelseihin, sianliha-, riista-, lintu- ja kalaruokiin, yrttijuustoihin, kotikaljaan, simaan, mansikoiden kera ja hedelmäsalaatteihin.