kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

NEKTARIINI (Prunus persica var. nectarina)

Nektariini on persikan sileäkuorinen muunnos. Se on usein kooltaan persikkaa pienempi. Nektariinin hedelmäliha on keltainen ja mehukas, maultaan aromaattinen ja makea. Hedelmälihan sisällä on suuri, rosoinen siemen. Kypsä nektariini on pehmeä, mutta hedelmäliha vaurioituu helposti pelkästä sormenpainalluksesta. Siksi nektariinit, kuten persikatkin, myydään usein puolikypsinä. Hedelmän kypsyyttä voi kokeilla painamalla kevyesti hedelmän tyvestä. Raaka nektariini kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Kypsät nektariinit säilyvät vain lyhyen aikaa.

Nektariinit ovat sellaisenaan herkullisia jälkiruokia tai välipaloja. Nektariinit voi myös viipaloida, sokeroida kevyesti, antaa mehustua jääkaapissa jonkin aikaa ja tarjoilla jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Nektariini sopii persikan tavoin myös kala- tai liharuokien lisäkkeeksi.

Nektariinia säilytetään kylmässä +0 - +2 asteessa. Nektariini tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Nektariinia ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

 

vaaka