kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

KEITTO- / JAUHOBANAANI (Musa paradisiaca)

Keittobanaani on muodoltaan kulmikas, väriltään vihreänkeltainen tai punaisenruskea. Raakana malto on jauhoinen, kuiva ja mauton. Kypsänäkin keittobanaanin maku on miedompi kuin tavallisen banaanin. Kooltaan keittobanaani on suurehko, noin 30 cm:n pituinen. Kuori on kiinnittynyt tiiviisti maltoon. Kuoren poistaminen onnistuukin parhaiten leikkaamalla banaanin kummastakin päästä pala pois ja vetämällä viilto kuoren päästä päähän.

Keittobanaania käytetään perunan tapaan keitettynä, uunissa tai pannulla paistettuna, rasvassa kypsennettynä.

BANAANI (Musa sapientum)

Banaani on yksi maailman vanhimpia viljelykasveja. Se on kotoisin Kaakkois-Aasian trooppisilta alueilta. Nykyään sitä viljellään maailman kaikilla trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Banaanikasvi on yrtti, joka kasvaa 4-10 metriä korkeaksi, tuottaa hedelmää kerran ja kaadetaan ainoan sadon jälkeen.

Banaanit poimitaan vihreinä ja tuodaan Suomeen raakoina. Vasta täällä ne kypsennetään. Kypsän banaanin kuori on keltainen ja siinä on pieniä ruskeita pilkkuja. Banaanin hedelmäliha on pehmeää, maultaan täyteläistä ja makeaa.

Banaanit syödään sellaisenaan tai ne paloitellaan salaattiin, rahkaan tai jäätelön lisäkkeeksi. Banaania käytetään myös leivonnaisten ja kakkujen täytteissä sekä soseutettuna vauvanruokana. Banaani sopii hyvn myös erilaisiin broileriruokiin tai eksoottisiin kasvisruokiin. Erinomaisen jälkiruoan saa paistamalla banaaneja uunissa tai grillissä. Sitruunanmehu säilyttää kuoritun banaanin vaalen värin, joka muuten nopeasti tummuu.

Banaanit säilytetään huoneenlämmössä. Niitä ei missään nimessä saa laittaa jääkaappiin, sillä kylmässä niiden kuori harmaantuu ja maku katoaa. Banaani tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Banaania ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

Omena- ja babybanaani ovat pienikokoisia banaaneja. Muuten ne ovat ulkonäöltään samannäköisiä kuin tavallinen banaani. Hedelmien kuori on hyvin ohut ja helposti kolhiintuva ja hedelmänliha on vaalea ja kiinteämpi kuin tavallisen banaanin. Maku on samanlainen kuin banaanilla, omenabanaanin maku on vähän omenaan vivahtava. Sekä omena- että babybanaania säilytetään ja käytetään tavallisen banaanin tapaan.

 

vaaka