kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

ANANAS (Ananas comosus)

Ananas on kotoisin Etelä-Amerikasta. Kolumbus löysi ananaksen Karibian saaristoon kuuluvalta Guadalupen saarelta toisella löytöretkellään vuonna 1493.

Ananas muistuttaa muodoltaan suurta käpyä. Sen hedelmäliha on vaaleankeltaista ja aromaattisen makuista. Ananakset tuodaan Suomeen raakoina, sillä kypsät ananakset eivät kestä kuljetusta.

Raaka ananas on kova ja kiinteä, kypsä hedelmä tuntuu painettaessa joustavan pehmeältä ja tuoksuu makealta. Lehtiruusukkeen keskimmäiset lehdet irtoavat kypsästä ananaksesta helposti. Raaka ananas kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Ananaksen maku sopii mainiosti jälkiruokiin ja juomiin. Ananas käy myös liharuokien koristeeksi ja lisäkkeeksi. Se on olennainen raaka-aine myös monissa eksoottisissa ruuissa. Hedelmän keskellä oleva puumainen ydin yleensä poistetaan.

Ananas tulee säilyttää viileässä +8 - +12 asteessa, mielellään pehmeällä alustalla. Ananaksen pintaan tulee helposti painumia ja vaurioita, joita pehmeä alusta ehkäisee. Ananaksen päälle ei tämän vuoksi myöskään saa pinota mitään.
 

 

vaaka