kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

KASTANJA (Castanea sativa)

Kastanjapuita viljellään mm. Etelä- ja Keski-Euroopassa. Suomessa kasvavan hevoskastajan hedelmät eivät ole syötäviä.

Kastanjat ovat pähkinämäisiä ja sipulin muotoisia. Parhaat kastanjat ovat painavia, kiinteitä ja kiiltäviä. Huonot ja pilaantuneet kastanjat tuntuvat kevyiltä. Vedessä hyvät kastanjat painuvat pohjaan, huonot jäävät usein kellumaan. Kastanja sisältää runsaasti tärkkelystä, joka vaatii kypsennystä. Kypsennyksessä tärkkelys hajoaa sokeriksi ja maku muuttuu makeahkoksi ja pähkinämäiseksi.

Kastanjat tulee säilyttää kuivassa ja kylmässä, +2 - +4 asteen lämpötilassa. Korkean rasvapitoisuutensa takia kastanjat ottavat helposti sivumakuja voimakastuoksuisista elintarvikkeista.

Paahdetut kastanjat:
Varaa neljälle hengelle noin puoli kiloa kastanjoita. Huuhdo ja pyyhi kastanjat talouspaperilla. Tee terävällä veitsellä suippoon päähän ristiviillos. Peitä tarjoiluastiaksi sopiva laakea vuoka karkealla suolalla ja paina kastanjat siihen niin, että suippo pää jää ylöspäin. Paahda kastanjoita 225 asteen uunilämmössä, kunnes kuori irtoaa helposti ja malto tuntuu puristettaessa pehmeältä. Voit myös kokeilla tikulla, ovatko kastanjat pehmeitä sisältä. Kypsymisaika on noin 20 minuuttia kastanjoiden koon mukaan. Älä paahda liian kauan. Tarjoa kastanjat heti kuumina. Kastanjat kuoritaan ja syödään sormin sitruunalla maustetun vaahdotetun voin kanssa.

 

vaaka