kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

KOOKOSPÄHKINÄ (Cocos nucifera)

Kookospalmu on trooppisten alueiden tärkeä hyötykasvi ja kookospähkinä on kookospalmun hedelmä. Yksi palmu tuottaa 50-100 hedelmää vuosittain. Puun lehvästöön kehittyy hedelmä, jonka vihreän tai keltaisen kuoren alla on kuitukerros ja sen sisältä löytyy itse kookospähkinä. Pähkinän ruskean, kivikovan kuoren alla on valkoinen, muutaman senkin paksuinen hedelmäliha. Onton pähkinän sisällä on mietoa nestettä, jota kutsutaan kookospähkinän mehuksi (coconut juice) tai kookosvedeksi (coconut water).

Kookospähkinä on tuore, kun ravistettaessa neste hölskyy hedelmän sisällä. Hedelmän vanhetessa ja kypsymisen edistyessä neste imeytyy hedelmälihaan.

Kookospähkinän toisessä päässä on kolme, tummaa pistettä. Ne puhkaistaan ja kaadetaan pähkinän sisällä mahdollisesti oleva kookosneste talteen. Kuori rikotaan löymällä voimakkaasti vasaralla ympäri hedelmän keskikohtaa.

Kookospähkinän hedelmälihan voi raastaa ja käyttää erilaisiin jälkiruokiin tai leivonnaisiin. Hedelmämalto sopii myös eksoottisiin kana- tai kalaruokiin. Kookospähkinän mehua voi käyttää juomiin tai kastikkeisiin.

Kookospähkinät säilyvät hyvin kuivassa ja kylmässä, +1 - +2 asteen lämpötilassa.
 

 

vaaka