kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

KAKTUSVIIKUNA (Opuntia ficus-indica)

Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kaktusviikuna on soikea hedelmä, jonka pituus on noin 10 senttiä. Hedelmät kasvavat suurissa kaktuksissa niiden lehtien ulkoreunoilla. Raakana se on väriltään vaaleanvihertävä, kypsyttyään se muuttuu punertavan keltaiseksi. Kaktusviikunaan ei saa koskea paljain käsin, koska sen pinnassa on paljain silmin näkymättömiä piikkejä. Siksi kaktusviikuna on paras kuoria ennen käyttöä leikkaamalla ensin palanen pois hedelmän päältä ja pohjasta, leikkaamalla sen jälkeen hedelmän mittainen viilto kuoreen ja vetämällä sen jälkeen kuori irti. Piikit voi myös harjata irti.

Kaktusviikunan hedelmäliha on oranssia ja mureaa. Maku on makea ja raikas. Kaktusviikuna sopii sellaisenaan jälkiruokahedelmäksi, jolloin sen voi tarjoilla viilennettynä ja sitruunamehulla maustettuna ja syödä lusikalla suoraan kuoresta. Kaktusviikunaa voi käyttää hedelmäsalaatteihin ja salaatteihin. Kaktusviikunasose käy vauvanruuaksi, jos siitä siivilöi siemenet pois. Sosetta voi syödä myös viilin tai jogurtin kanssa, kanan ja lihan kylmänä kastikkeena tai leivonnaisten täytteenä.

Kaktuviikunaa säilytetään +4 - +8 asteen lämpötilassa. Raaka kaktusviikuna kypsyy muoviin käärittynä huoneenlämmössä noin viikossa.
 

 

vaaka