kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

DURIAN / DURIO (Durio zibethinus)

Durian (l. Durio) on kotoisin Aasiasta. Sen hedelmä on jopa viiden kilon painoinen, teräväokainen marja, jonka sisusta syödään joko alku- tai jälkiruokana. Siitä voidaan esimerkiksi tehdä kookosmaidon kera hyytelöä. Siemenet ovat syötäviä, kun ne paahtaa kuin kastanjat, kuivaa tai paistaa öljyssä. Hedelmä on kypsä kun sen kuori alkaa halkeilla. Usein mainitaan, että hedelmä tuoksuu pahalta, mutta tämä on "makuasia". Maku joka tapauksessa on erittäin herkullinen.

Hedelmän kuori on kova- ja teräväpiikkinen. Parhaiten hedelmän saa avattua isolla veitsellä.

Durianin sisusta on rakenteeltaan kuin lohkoinen tomaatti, jossa hyytelömäisen nesteen tilalla on kauniin keltaista massaa, jossa on hiukan pehmeitä kuituja joukossa. Hedelmän lohkoja erottaa vaalea, kuituinen väliseinä. Keskellä jokaista lohkoa, massan joukossa on siististi irtoava saksanpähkinän kokoinen, pitkulainen ruskea siemen. Suurin osa painosta on paksua, piikkistä kuorta ja vaaleaa, jäykkää väliseinäkudosta, joka on liian sitkeää syötäväksi. Keltainen syötävä massa on makeaa, pehmeää ja kermaista. Herkullisessa maussa tunnistaa banaania ja kuivattuja viikunoita, manteleita ja vaniljaa.

Duriania voi tarjota riisin ja kookoskerman kanssa, sellaisenaan tai vatkattuun kermaan sekoitettuna.

Duriania säilytetään kylmässä +4 - +6 asteessa.
 

 

vaaka