kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

TAMARILLO / PUUTOMAATTI (Cyphomandra betacea)

Tamarillo on kotoisin Perusta, josta se on levinnyt Etelä-Amerikkaan, Afrikkaan, Kaakkois-Aasiaan ja Eurooppaan.

Tamarillo muistuttaa luumua. Se on kuitenkin tomaatin sukulaiskasvi, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös puutomaatiksi. Raa'at tamarillot ovat oranssinpunaisia ja muuttuvat kypsyessään tummanpunaisiksi. Hedelmäliha on oranssinkeltaista ja sen sisällä on tummanpunainen osa, jossa on syötäviä siemeniä. Oranssi osa on maultaan kirpeää, punainen makeaa.

Tamarilloa käytetään sellaisenaan kirpeänä jälkiruokahedelmänä. Se sopii kuorittuna myös hedelmä- ja vihannessalaatteihin. Tamarillon kuori irtoaa, kun hedelmän kastaa hetkeksi kiehuvaan veteen. Tamarilloista voi tehdä sosetta, joka sopii rahka-, kerma- ja jäätelöruokiin sekä liharuokien kastikkeeksi. Hedelmiä voi myös kypsentää uunissa tomaattien tapaan lisäkkeeksi.

Tamarillot säilytetään kylmässä +4 - +6 asteessa. Herkkä etyleenille.
 

 

vaaka