kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

Meloneja on monia lajeja. Melonilajit jaetaan vesimeloneihin (Citrullus vulgaris) ja sokerimeloneihin (Cucumis melo). Vesimelonien siemenet jakautuvat eri puolille hedelmälihaa, sokerimelonien siemenet taas keskittyvät yhtenäisesti hedelmän sisäosiin. Sokerimeloneihin kuuluvat mm. verkko- ja hunajameloni sekä cantaloupe-, ogen- ja galiamelooni. Melonien kotimaita ovat aasia ja Afrikka.

Kypsä meloni on pehmeä ja mehukas. Raakaa melonia voi kypsyttää huoneenlämmössä. Koska melonit ovat arkoja painaumille kokeile melonin kypsyyttä varovasti tyvestä painellen.

Melonit tulisi säilyttää viileässä, +8 - +12 asteessa. Osa meloneista (cantaloupe- ja hunajameloni) tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Niitä ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

OGENMELONI (Cucumis melo var)

Ogenmelonin kuoressa on selvästi erottuvia uurteita. Uurteet ovat usein hedelmän kelta-oranssista kuorenväristä poikkeavat, joten uurteet huomaa hyvin. Hedelmäliha on vaaleaa, maultaan makeaa ja aromikasta.

Säilytetään viileässä +8 - +12 asteessa, tuottaa etyleeniä.

 

vaaka