kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

Meloneja on monia lajeja. Melonilajit jaetaan vesimeloneihin (Citrullus vulgaris) ja sokerimeloneihin (Cucumis melo). Vesimelonien siemenet melonitjakautuvat eri puolille hedelmälihaa, sokerimelonien siemenet taas keskittyvät yhtenäisesti hedelmän sisäosiin. Sokerimeloneihin kuuluvat mm. verkko- ja hunajameloni sekä cantaloupe-, ogen- ja galiamelooni. Melonien kotimaita ovat aasia ja Afrikka.

Kypsä meloni on pehmeä ja mehukas. Raakaa melonia voi kypsyttää huoneenlämmössä. Koska melonit ovat arkoja painaumille kokeile melonin kypsyyttä varovasti tyvestä painellen.

Vesimelonit tulisi säilyttää viileässä, +8 - +12 asteessa. Sokerimeloneja sen sijaan kylmässä. Osa meloneista (cantaloupe- ja hunajameloni) tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Niitä ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

 

VERKKOMELONI

Verkkomeloni on saanut nimensä pinnassaan olevista verkkokuvioista. Verkkomeloni on pyöreä, sen kuori on ohut ja vihreä tai vihreänkeltainen. Aromaattisen makean hedelmälihan väri vaihtelee keltavihreästä ja oranssista lohenpunaiseen. Verkkomeloni sopii hyvin jälkiruokiin ja mehuihin.

Säilytetään kylmässä +4 - +6 asteessa, tuottaa etyleeniä.

 

 

 

 

HUNAJAMELONI (Cucumis melo)

Hunajamelonin kuori useinmiten keltainen, myöhäiset lajikkeet vihreitä. Hedelmäliha on vaaleanvihreää tai vaaleankeltaista ja mehukasta. Maku on raikkaan makea, varsin mieto. Hunajameloni sopii jälkiruokiin ja makupaloiksi esimerkiksi kinkun kanssa.

Säilytetään viileässä +8 - +12 asteessa, tuottaa etyleeniä.

 

 

 

 

CANTALOUPEMELONI (Cucumis melo var.-cantalupensis)

Cantaloupemeloni on saanut nimensä Rooman lähellä sijaitsevasta Cantaloupon paikkakunnasta. Cantaloupemelonit ovat muodoltaan pyöreitä. Usein Cantaloupemeloneissa on selvästi erottuvia uurteita. Uurteet ovat usein hedelmän vihreänkeltaisesta tai vihreänoranssista kuorenväristä poikkeavat, joten uurteet huomaa hyvin. Hedelmän kuori on usein rosoinen ja verkkopintainen. Cantaloupemelonin hedelmäliha on sokeripitoista ja voimakkaan makuista.

Säilytetään kylmässä +4 - +6 asteessa, tuottaa etyleeniä.

 

 

 

GALIAMELONI (Cucumis melo var)

Galiameloni on kotoisin Espanjasta. Sen kuori on verkkomainen ja kellanvihreä. Kuori muuttuu kypsyessään keltaisksi. Hedelmäliha on vaaleanvihreää, maultaan makeaa ja aromikasta.

Säilytetään kylmässä +4 - +6 asteessa, tuottaa etyleeniä.

 

 

 

 

 

OGENMELONI (Cucumis melo var)

Ogenmelonin kuoressa on selvästi erottuvia uurteita. Uurteet ovat usein hedelmän kelta-oranssista kuorenväristä poikkeavat, joten uurteet huomaa hyvin. Hedelmäliha on vaaleaa, maultaan makeahkoa ja aromikasta.

Säilytetään viileässä +8 - +12 asteessa, tuottaa etyleeniä.

 

VESIMELONI (Citrullus vulgaris)

Vesimelonista voi jopa 94% olla vettä. Venäjältä tuotuja vesimeloneja kutsutaan arbuuseiksi. Vesimelonit ovat muodoltaan pyöreitä tai pitkänomaisia. Vesimelonien kuoren väri vaihtelee tummanvihreästä vaaneanvihreään ja vihreäraitaiseen. Vihreäkuorisien vesimelonien hedelmäliha on punaista, haurasta ja mehukasta. Lisäksi on kuoreltaan keltainen vesimeloni jonka hedelmäliha on myöskin keltainen. Maku on molemmanvärisillä makea.

Vesimelonit sopivat syötäväksi sellaisenaan, jälkiruokiin ja erilaisiin salaatteihin. Ennen tarjoamista vesimelonit kannattaa jäähdyttää viileässä.

Säilytetään viileässä +8 - +12 asteessa, herkkä etyleenille.

 

 

vaaka