RUUSUKAALI / BRYSSELINKAALI (Brassica oleracea var. gemmifera)

Ruusukaalin eli brysselinkaalin kerrotaan saaneen alkunsa 1500-luvun Belgiasta. Sen pitkän varren lehtihankoihin kehittyy kasvukauden lopulla pieniä vihreitä kaalinkeriä, joiden läpimitta on 2 - 4 cm. Ruusukaalissa on runsaasti C-vitamiinia, valkuaisaineita ja rautaa. Ruusukaali kestää hyvin kylmää, jopa pakkasta, joten sen satokausi on varsin pitkä. Sitä korjataan vielä myöhään syksyllä.

Ruusukaali on voimakkaan makuinen, joten se on parhaimmillaan voimakkaan makuisten liharuokien, kuten lampaan, lisäkkeenä. Ruusukaalia voi viipaloida sellaisenaan salaattiin, mutta parhaimmillaan se on kypsennetyissä ruuissa. Paitsi lisäkkeeksi, se sopii keittoihin, patoihin ja vuokaruokiin.

Ruusukaali säilytetään kylmässä, +2 - +5 mielellään muovipussin sisässä. Ruusukaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.