Kurkku on varma kevään merkki

Tämän tiedotteen kuva-aineisto:
Kurkku-siika hapankorppupalat
Välimeren raikas kurkkusalaatti

 

Tiedote 08.04.2002 07.30

Kurkku on varma kevään merkki

Olemme siirtymässä sähköiseen tiedotejakeluun. Kotisivujemme etusivulta ja tämän tiedotteen lopusta löydät sähköisen tiedotteen tilauslomakkeen. Täytä tilauslomake niin saat jo seuraavan tiedotteemme suoraan sähköpostiisi Internet-linkkinä. Tämän vuoden loppuun saakka kuitenkin lähetämme myös paperiversion teemaviikkojemme tiedotteista.

Raikkaat uuden sadon kasvihuonekurkut ovat varmoja merkkejä keväästä. Jokainen aurinkoinen kevätpäivä saa aikaan kurkkukasvustossa reippaan kasvupyrähdyksen. Tästä syystä tarjonta vähittäiskaupoissa lisääntyy. Kevät myös alentaa mukavasti kurkun hintaa. Perinteisesti kurkkuja on totuttu käyttämään salaateissa ja leivän päällä, mutta kevään kunniaksi tästä mehevästä ja kevyestä kasviksesta voi loihtia aterioita niin juhlaan kuin arkeen.

Kurkku sopii myös vappupöytään

Kurkku on mainio juhlaherkku, mutta aivan erityisesti kurkkuruuat sopivat vapunviettoon. Vappuaterian ruokajuomia voi tarjoilla koverretusta kurkkusnapsilasista tai pitemmästä pikarista. Kurkusta leikataan sopivan mittainen pala, jonka sisus koverretaan teelusikalla ontoksi. Koverrettua sisusta voidaan soseuttaa juomien, salaattien tai jälkiruokien joukkoon. Kurkun maku raikastaa monen juoman makua ja varsinainen juomapikari päätyy vappuskoolauksen jälkeen alkupalana vatsalaukkuun luontoa tai illan tiskaria kuormittamatta. Myös muut vappuruoat voidaan tehdä nopeasti ja kevyesti kurkkupohjaisina.

Railakas vappuaaton ateria aloitetaan Välimeren tyyliin raikkaalla kurkkusalaatilla, johon täyteläisyyttä tuovat kirsikkatomaatit ja fetajuusto. Pääruuaksi tarjotaan lihaa tai kalaa, joka tarjoillaan kevyesti wokattujen seesaminsiemenkurkkujen kera. Jälkiruuaksi sopivat jäätelöllä ja suklaakekseillä täytetyt kurkkuveneet.

Vappupäivän brunssilla maistuvat kurkku-siika hapankorppupalat. Nämä suolapalat valmistetaan jo edellisenä päivänä. Täytetyt hapankorput kääritään folioon ja niiden annetaan vetäytyä maustuviksi viileässä yön yli. Hapankorppupalat sopivat myös alkupaloiksi. Jos juhliminen edelleen väsyttää, vanha raikastava vinkki auttaa ainakin silmäpussien hoidossa. Ohuet kurkkuviipaleet kasvoille ja hetkeksi lepäämään. Olo on taas raikas ja juhlahymy kestää.

Kurkku-fakta: Kurkut ovat tomaattien ja porkkanan ohella suomalaisten suosituimpia kasviksia. Me syömme kasvihuonekurkkuja noin 9,5 kiloa vuodessa. Valtaosa suomalaisten syömistä kurkuista on kotimaisia, mutta loka-huhtikuun välisenä aikana kurkkuja tuodaan myös Espanjasta ja Hollannista. Suomessa on noin 600 kurkunviljelijää, kurkun tuotantoala on 76 hehtaaria ja vuosituotanto on noin 30 miljoonaa kiloa.

Kurkku-vinkki: Kurkun maku ja rapea rakenne säilyvät parhaiten, kun kurkut pidetään 12 - 13 asteen lämmössä. Tätä kylmemmässä tuoreen kurkun maku heikkenee selvästi. Huoneenlämpö on kurkulle parempi vaihtoehto kuin jääkaappilämpötila. Kurkkujen maku on parhaimmillaan tuoreena, joten kurkkuja kannattaa hankkia jokaisen ostoskerran yhteydessä sopiva määrä. Kurkut säilyttään erillään tomaateista ja hedelmistä, jotka erittävät kasvien kypsymistä ja vanhenemista edistävää etyleeniä.

 

kurkunviipalointi

Kuvateksti: Helposti ja nopeasti tasakokoisia kurkkuviipaleita tai pitkiä kurkkusuikaleita saa juustohöylällä.

Viikolla 16 (15.-21.4.2002) Kotimaiset Kasvikset ry viettää Kurkkuviikkoa.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Timo Taulavuori, Kotimaiset Kasvikset ry, 09-6155 4550
Markkinointipäällikkö Anne Vuori, Kotimaiset Kasvikset ry , 09-6155 4554
Viljelyneuvoja Tom Murmann, Kauppapuutarhaliitto ry, 09-7288 2113
Tiedotuspäällikkö Jyrki Jalkanen, Kauppapuutarhaliitto ry, 09-7288 2120

 

Välimeren raikas kurkkusalaatti

kurkkusalaatti(2)

Valokuvaaja Sanna Peurakoski, Studio Klikki Oy

4 annosta

  • 2 kurkkua
  • 10 - 12 kirsikkatomaattia
  • 1 sipuli
  • 200 g fetajuustoa
  • 2 - 4 rkl kapriksia

Kastike:

  • 1½ - 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 rkl öljy
  • ½ dl tuoretta minttua
  • rouhittua mustapippuri

Leikkaa kurkut halki ja koverra siemenet pois pienen lusikan avulla.

Leikkaa koverretut kurkunpuolikkaat viipaleiksi.

Halkaise tomaatit. Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Yhdistä kasvikset.

Murenna joukkoon fetajuusto ja lisää kaprikset.

Sekoita sitruunanmehu, öljy, rouhittu mustapippuri ja hienonnettu minttu keskenään ja kaada kastike salaatin päälle.

Tarjoa sellaisenaan maalaisleivän kanssa tai grillaa rinnalle esimerkiksi broilerinfilee.

Kurkku-siika hapankorppupalat

hapankorppupalat

Valokuvaaja Sanna Peurakoski, Studio Klikki Oy

n. 16 palaa

  • 1 kurkku
  • 200 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
  • ½ dl tuoretta ruohosipulia ja tilliä
  • 16 kapeaa hapankorppua
  • 1 dl kalalientä
  • 250 g graavisiika- tai graavilohiviipaleita

Höylää kurkusta juustohöylällä pitkiä, kurkun levyisiä, ohuita suikaleita. Leikkaa suikaleet hapankorppujen pituisiksi.

Sekoita tuorejuuston joukkoon hienonnettu tilli ja ruohosipuli.

Laita 4 hapankorppua reilun foliopalan päälle vierekkäin. Voitele loput 12 hapankorppua yrttituorejuustolla.

Kostuta foliolla olevat korput kevyesti kalaliemellä pullasutia apuna käyttäen. Laita päälle kurkkusuikaleita, näiden päälle siikaa tai lohta. Asettele kalaviipaleiden päälle kerros hapankorppuja niin, että tuorejuustolla voideltu puoli tulee kalaviipaleita kohti.

Aloita uusi kerros. Kostuta päällimmäisen hapankorpun pinta, levitä kerros kurkkusuikaleita, kalaviipaleita ja hapankorppuja. Jatka kunnes kaikki raaka-aineet on käytetty.

Kääri tiukasti folioon ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli. Leikkaa kauniiksi kuutioiksi, koristele kurkulla ja yrteillä ja tarjoile esimerkiksi alkupaloina.

Kiinalaiset seesaminsiemenkurkut

(6 - 8 annosta)

  • 2 kurkkua

Kastike:

  • 1 - 2 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
  • 3 - 4 valkosipulin kynttä
  • 1 tl sokeria
  • 1 dl soijaa
  • (puolikas tuore punainen chilipalko ohuina viipaleina)
  • 1 dl seesaminsiemeniä

Leikkaa kurkut noin 5 cm pituisiksi paloiksi. Leikkaa jokainen pala kuudeksi pitkäksi lohkoksi.

Kuori ja hienonna inkivääri sekä valkosipuli. Yhdistä kastikkeen kaikki raaka-aineet seesaminsiemeniä lukuun ottamatta ja kaada kurkkujen päälle.

Kuumenna valurauta paistinpannu ja paahda seesamisiemenet kullan ruskeiksi.

Kaada kuumat siemenet kurkkujen päälle. Nauti heti tai anna marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Kurkut voi myös wokata nopeasti lämpimäksi lisäkkeeksi.


PYSY AJAN TASALLA:

Lue lisää! Täältä löydät muita Kotimaisten Kasvisten tiedotteita

Käytä hyödyksi ruoka- ja tuotekuvat! Lataa kuvia julkaisukäyttöön.

 

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Ammattilaisille/Tiedotus/Uusimmat_tiedotteet/kurkku_on_varma_kevaan_merkki
21.10.2014