Kesän makuja yrteistä

Tämän tiedotteen kuva-aineisto:
Keväiset kalarullat pinaattikastikkeessa, työvaihe
Keväiset kalarullat pinaattikastikkeessa
Viinisuolaheinä
Basilika
Rosmariini
Timjami
Oregano
Salvia

 

Tiedote 15.03.2007 12.30

KESÄN MAKUJA YRTEISTÄ

Aromaattiset tuoreyrtit tuovat kesän keittiöön. Niiden avulla ruoka tuoksuu ja maistuu. Pääsiäisen kalat kruunaa tuore tilli, ruohosipuli tai timjami ja lammaspaistin rosmariini tai minttu. Kasvikset kultaa kirveli tai rakuuna ja jälkiruoat basilika tai raikas sitruunamelissa. Vaihtoehtoja on monia - kolmisenkymmentä erilaista tuoreyrttiä tälläkin hetkellä.

Hienovaraisuus kuuluu yrttimaustajan perushyveisiin, koska yrtit ovat aromaattisia rohdoskasveja. Rotevia yrttejä voi hauduttaa ruoassa pitkäänkin, mutta hentoja kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Osa yrteistä on hyvä silputa ruokaan aivan lopuksi, jotta ruokailija saa nauttia yrteistä vapautuvista eteerisistä öljyistä.

Yleensä samaan ruokalajiin riittää yksi tai kaksi tuoretta yrttiä. Tukimakuna toimii hyvin persilja ja sitä kannattaakin suosia tasapainottamaan toista, ehkä voimakkaanmakuista yrttiä. Myös sipulit, mukaan luettuna ruohosipuli, tarjoavat yrttiaromeille hyvän taustan.

Yrttivalikoima on laajentunut ja monipuolistunut kasvihuoneviljelyn ansiosta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuoreyrttien käyttö on peräti nelinkertaistunut. Käyttömäärät ovat kuitenkin edelleen vähäisiä, koska liikkeelle on lähdetty todella pienistä luvuista.

Yrttiaapinen

Basilika, tavallinen
Välimeren keittiö, salaatit, tomaatti, sipuli, munakoiso, vaalea liha, kala, juustot, öljy, pasta, pesto

Japanilainenpersilja
Salaatit, kala- ja lihakeitot, porkkana, kesäkurpitsa, palsternakka

Kanelibasilika
Jauheliha-, kasvis- ja vokkiruoat, curryt, omena, raparperi, salaatit

Kirveli
Kasvisruoat, sienet, peruna, kala, broileri, levitteet, munakas

Korianteri
Intialainen, thai- ja meksikolainen keittiö, kana, lammas, kala, kastikkeet, porkkana, jogurtti, tahnat, tomaatti, sitrukset

Kynteli
Korvaa suolaa ja pippuria; kasvisruoat, kaali, papu, broileri

Lipstikka
Korvaa liemikuution; keitot, liemet, pataruoat, kastikkeet

Meirami
Maksa-, kaali- ja makkararuoat, hernekeitto, sieni- ja papuruoat

Minttu
Jälkiruoat, lammas, kana, jogurtti, lihapadat, kala, salaatit, suklaa

Oregano
Välimeren keittiö, pizza, pasta, tomaatti, grillattu liha, öljy, lammas

Perilla
Salaatit, keitot, muna- ja kalaruoat, kiinalainen ja japanilainen keittiö

Persilja
Keitot, padat, liemet, salaatit, liha- ja kasvisruoat, voileivät

Piparminttu
Salaatit, tee, peruna, porkkana, omena, rahka, boolit/juomat

Punainenbasilika
Välimeren keittiö, pastat, salaatit, tomaatti, kala, vaalea liha

Rakuuna
Kala, kana, porkkana, kastikkeet, sienet, kasvikset, muna, maustevoi, viinietikka, salaatit, pinaatti, parsa

Ranskalainenrakuuna
Maustetut öljyt, kasvisruoat, grillattu kala, broileri, peruna

Rosmariini
Padat, lammas, riista, liha, kala, peruna, uunijuurekset, hedelmät

Salvia
Kala- ja liharuoat, pasta, tomaatti, kastikkeet, levitteet, munaruoat

Sitruunabasilika
Salaatit, kastikkeet, viinietikat, kala, riista, jälkiruoat, leivonta

Sitruunamelissa
Salaatit, jälkiruoat, kala, leivonta, tee, vesi

Thai-basilika
Itämaiset ruoat kuten vietnamilainen ja thaikeittiö, salaatit, tomaatit, keitot, voileivät

Tilli
Perunat, uudet perunat, kala, äyriäiset, kalan kastikkeet, tilliliha

Timjami
Keitot, lihapadat, kasvisruoat, punajuuri, peruna, riista, uuniruoat

Uutuutena viinisuolaheinä

Viinisuolaheinä tuo uuden ja odotetun tuulahduksen yrttipalettiin. Hieman hapokkaan ja kirpeähkön viinisuolaheinän maku muistuttaa vanhan ajan ketunleipää. Salaateissa viinisuolaheinä näyttää koristeelliselta punaisine lehtiruoteineen. Se tuo piristävän maun myös esimerkiksi kylmiin kalan kastikkeisiin, vaikkapa tuttuun kermaviilikastikkeeseen. Lämpimiin ruokiin viinisuolaheinän lehdet kannattaa lisätä vasta lopuksi.

Vinkit:

  • Teelusikallinen kuivayrttiä vastaa yhdestä kolmeen ruokalusikallista tuoretta yrttiä. Useimpia yrttejä saa sekä tuoreina että kuivattuina.
  • Säilytä muut tuoreyrtit jää- tai viileäkaapissa, mutta jätä basilikat ja sitruunamelissa huoneenlämpöön ja pidä ruukun turve kosteana.
  • Ruukkuyrtistä voit käyttää koko yrtin varsineen ja lehtineen.

Faktat:

  • Tuoreiden yrttien kulutusluvut ovat selkeässä nousussa. Tuoretta tilliä suomalainen käyttää vuodessa 100 g, persiljaa 40 g ja muita tuoreyrttejä yhteensä 60 g, josta puolet basilikaa.
  • Tuoreyrttien osuus vihannesostoista kasvaa tulotason mukaan. Eniten yrttejä ostetaan pääkaupunkiseudulla. Niitä suosivat etenkin alle 35-vuotiaat ja yksinasuvat.

Viikolla 13 (26.3.–1.4.) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n yrttiviikkoa. Seuraavaksi ilmestyy kurkkuviikon tiedote 2.4.

Teksti ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen, puh. (09) 6155 4554 tai 0400-89 45 49
Toimitusjohtaja Riikka Seppälä, Kotimaiset Kasvikset ry, puh. (09) 6155 4550

Kokeillut, pääsiäisen ajan ruokaohjeet:

Yrttinen lammaspata

  • noin 1 kg luutonta lampaanpaistia
  • 2–3 rkl rypsiöljyä
  • 3 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa
  • 2–3 sipulia
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • suolaa, pippuria
  • 1–2 dl pannun huuhdelientä
  • puolikas tuoretta chiliä
  • 6 kypsää tomaattia
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 3 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia

Pinnalle:

  • tuoretta persiljaa ja/tai oreganoa

Leikkaa paisti noin kolmen sentin annospaloiksi. Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakat. Kuori ja lohko sipulit ja viipaloi valkosipulinkynnet.

Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja ruskista lihapalat kolmessa erässä. Siirrä ruskistetut lihapalat pataan. Lisää lihapaloille pannun huuhdeliemi.

Kuumenna pannu uudelleen ja lisää tilkka öljyä. Kuullota sipulit pannulla ja lisää juurespalatkin kuumentumaan. Siirrä ainekset pataan.

Huuhtele tomaatit, poista niistä kannat ja lohko pataan. Hienonna joukkoon myös puolikas chiliä.

Lisää pataan valkoviini. Kuumenna kiehumispisteeseen. Jatka hauduttamalla pataa kansi suljettuna miedolla lämmöllä liedellä puolentoista tunnin ajan tai vastaavasti 175-asteisessa uunissa.

Tarkista maku ja lisää pinnalle reilusti hienonnettua persiljaa ja/tai oreganoa.

Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita ja esimerkiksi parsakaalia tai vihreitä papuja.

Keväiset kalarullat pinaattikastikkeessa

  • 600 g ahven-, kuha- tai siikafileitä
  • 0,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Yrttiseos:

  • 2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • neljännes ruukullista timjamia
  • puoli ruukullista persiljaa
  • ripaus suolaa
  • rouhaisu mustapippuria myllystä

Kastike:

  • 2 rkl voita tai margariinia
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • suolaa, pippuria
  • 50 g hienonnettua pakastepinaattia

Pinnalle:

  • hienonnettua persiljaa ja timjamia

kalarullatLevitä kalafileet leikkuulaudalle ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Mittaa öljy, sitruunamehu, yrttien oksat ja mausteet tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi tai käytä sauvasekoitinta.

Jaa yrttiseos kalafileille. Kääri fileet rulliksi ja kiinnitä cocktailtikuilla.

Kastiketta varten kuumenna rasva kasarissa, paistinpannulla tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kuumenna hetken aikaa sekoittaen. Vatkaa joukkoon maito, kuumenna ja keitä sekoitellen muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla ja sulata kastikkeeseen pinaatti.kalarullat2

Nostele kalarullat kuumaan kastikkeeseen. Kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Tarkista puolivälissä, onko kalarullat tarpeen varovasti kääntää.

Ripottele pinnalle hienonnettuja yrttejä ja tarjoa perunoiden ja keitettyjen porkkanoiden, kukkakaalin ja parsakaalin kanssa.

Rucola-perunasosekeitto

  • 2 ruukkua rucolaa
  • 3 suurta, soseutuvaa perunaa (noin 500 g)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1,5 l kasvis- tai kanalientä
  • mustapippuria, suolaa
  • 1 dl kasvirasvakermaa

Pinnalle:

  • hienonnettua basilikaa tai persiljaa

Lisäksi:

  • keitettyjä kananmunan puolikkaita

Leikkaa rucolat veitsellä leikkuulaudan päällä karkeaksi silpuksi.

Kuori ja paloittele perunat. Kuori ja paloittele sipulit.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää perunat ja kasvis- tai kanaliemi. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää keittopohjaan rucola, kuumenna ja soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimen avulla.

Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarkista maku.

Lisää kerma ja kuumenna keitto kiehuvan kuumaksi. Lisää pinnalle tuoretta, hienonnettua yrttiä.

Annostele keitto ja täydennä keitetyillä kananmunan puolikkailla.


PYSY AJAN TASALLA:

Lue lisää! Täältä löydät muita Kotimaisten Kasvisten tiedotteita.

Käytä hyödyksi ruoka- ja tuotekuvat! Lataa kuvia julkaisukäyttöön.

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Ammattilaisille/Tiedotus/Uusimmat_tiedotteet/kesan_makuja_yrteista
29.11.2014