GRANAATTIOMENA

granaattiomenaGRANAATTIOMENA / KARTHAGONOMENA
(Punica granatum)

Granaattiomena (l. karthagonomena) on vanha viljelykasvi, jota sekä muinaiset egyptiläiset että juutalaiset ovat pitäneet pyhänä kasvina. Granaattiomenaa viljellään paljon Välimeren alueella ja Etelä-Amerikassa. Alunperin se on kotoisin Persian ja Afganistanin seuduilta.

Päältä katsottuna granaattiomena eli Karthagon omena muistuttaa omenaa ja sipulia. Granaattiomena on paksukuorinen hedelmä, jonka päällä ovat kiinnijääneet kuivuneet heteet ja verhiö - aivan kuin pieni kruunu. Granaattiomenasta onkin lähtöisin idea ensimmäisen kuninkaankruunun muotoilemiseen.

Granaattiomenan syötäväksi kelpaamaton kuori on ruskeanpunainen ja nahkamainen. Hedelmä on parhaimmillaan kuoren ollessa kiiltävä.

Granaattiomenan sisus on lokeroinen ja täynnä siemeniä joita ympäröi punainen, mehukas ja raikas malto. Malto muistuttaa hieman punaisia viinimarjoja. Granaattiomenasta syödään vain malto, sillä hedelmälihan paksut väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa.

Syödessä granaattiomena halkaistaan tai lohkotaan ja malto siemenineen syödään lusikalla. Hedelmän voi puristaa mehuksi. Mallon voi nauttia jäätelön kanssa, ja se käy myös salaatteihin, ruokien koristeeksi sekä leivonnaisiin. Lisämakua granaattiomenaan saa liottamalla sen siemeniä sitruunamehussa, viinissä tai konjakissa. Moniin drinkkeihin värin antava punainen grenadiini tehdään granaattiomenista.

Granaattiomenaa säilytetään jääkaapissa +1 - +2 asteen lämpötilassa. Sen säilyvyys on hyvä.

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Eksoottiset_hedelmat/granaattiomena
09.10.2015