AVOKADO

avokadoAVOKADO (Persea americana)

Avokado on kotoisin Väli-Amerikasta. Avokadoja arvellaan syödyn Etelä-Meksikossa jo 8 000 vuotta sitten, ja viljellynkin 7 000 vuotta sitten. Nykyään se on levinnyt eri puolille maailmaa. Euroopassa avokado on tullut tunnetuksi vasta 1900-luvulla.

Avokado on muodoltaan päärynämäinen kasvis, jonka kuori on nahkamainen. Kuori voi olla kiiltävä taikka rosopintainen, eikä sitä syödä. Kuoren väri vaihtelee lajikkeen mukaan vaalean vihreästä tummaan, lähes mustaan vihreään. Keskiosassa on suuri siemen, joka poistetaan ennen syöntiä. Avokadossa on kasvikseksi paljon energiaa, sata grammaa avokadoa sisältää 219 kilokaloria.

Avokado syödään aina kypsänä, jolloin sen pinta antaa periksi painettaessa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä avokado on herkkä paineluille. Avokadon voi kypsyttää muovipussissa huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Hedelmäliha on pehmeää, lähes kermamaista. Maku on mieto ja pähkinämäinen. Sitä voi syödä suoraan lusikalla kuoresta alkupalana ja hedelmäisissä tai suolaisissa salaateissa. Etenkin katkaravut sopivat hyvin avokadon kanssa. Avokadotahna käy sellaisenaan vauvanruuaksi, maustettuna dippikastikkeeksi tai tahnaksi leivän päälle. Avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen, mutta tummumista voi estää valelemalla sitruunamehua hedelmänlihaan. Kuumentamista avokado ei siedä, koska silloin muodostuu makua pilaavia yhdisteitä.

Avokado säilytetään +10 - +14 asteessa. Avokado tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Avokadoa ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Eksoottiset_hedelmat/avokado
03.08.2015